Påsken som mathelg

En långhelg med familjen, då blir det mycket mat. Majskyckling, lax, lammstek, sill, ägg… Puh! Ett par saker överraskade vi oss med, en jordärtskocksoppa med en liten extra smaksättning. Efter Helens bakande så fanns det en skvätt weissbeer kvar, alltså blev det ett nytt recept på en smakrik förrätt:

Jordärtskockssoppa med veteöl (4 portioner)

  • 1 kg jordärtskockor, skalade och i bitar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl veteöl
  • salt och vitpeppar

Koka skockorna riktigt mjuka i lättsaltat vatten. Mixa slätt med grädde och öl, späd lite med kokvattnet till lagom konsistens. Smaka av och servera med ett gott bröd.

En annan höjdare var Lars-Olofs gravlaxrecept som vi haft länge på hårddisken, men som vi inte provat förrän nu. Receptet har vi lagt ut på www.mat-os.com under receptfliken.

En annan bonus var Oppigårds Easter Ale. Efter en bra recension i Göteborgs-Posten så hade jag tur att få tag på två stackars flaskor. Men det öppnade ögonen för ett litet bryggeri i Dalarna som jag inte hört om tidigare! Det blir till att hålla sig framme när det finns andra produkter från Oppigårds!

Efter en stadig påsklunch hos släktingar så gjorde vi en påskvariant av tortillas, med lammfärs. Kryddningen av färsen gick åt östra Medelhavet men tillbehören var rätt traditionella. Som vanligt överraskas man av hur mycket man kan krydda lammfärs… En kul variant av något som väl räknas som den nya svenska husmanskosten. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *