Desserternas dessert

Utan tvekan så är Crème Brûlée med på topplistan bland efterrätter hos de flesta. Ibland har jag funderat på hur stor skillnad det är på olika recept. Eftersom det skrevs om Crème Brûlée i Göteborgs-Postens bilaga Två Dagar i helgen så blev det aktuellt igen. Där fanns två recept varav det ena anses vara urversionen av den moderna Crème Brûléen, från restaurangen Le Cirque i New York. Rötterna finns förstås i Crema Catalan men den anses ha moderniserats av Sirio Maccioni på Le Cirque.

För att jämföra några olika recept delade jag upp ingredienserna efter en äggula och fann att skillnaderna vara ganska små. Ofta utgår recepten från 4, 5, 6 eller 7 gulor och sockermängd kan anges i gram eller deciliter och då blir det svårt att jämföra rakt av. Jag tog därför tio recept, räknade om till samma enheter och tog ett snitt. Resultatet blev följande baserat på 1 äggula:

  • 1 äggula
  • 72 ml vispgrädde
  • 26 ml mjölk
  • 16 gram socker

Och så vaniljstång eller annan smaksättning, samt lite socker att bränna av på toppen. Vad det gäller äggula så skall den komma från ett stort ägg och borde således ligga på cirka tjugo gram.

Och ja, jag har provat ovanstående med en matsked krossad mörk choklad i varje form. Det fungerade alldeles utmärkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *