Mats-Eric Nilsson presenterade sin femte bok ”Saltad nota” vid en träff härom veckan på Ekocentrum, där jag hade förmånen att vara med.
På öppningsbilden så kunde man se rubriken ”Pulvermosets land”. Tidigare har Mats-Eric skrivit om matfusket i handeln. I den nya boken har han studerat vad vi kan få på tallriken när vi äter på restaurang. För att visa ett exempel på att tillsatsdebatten inte är ny så fick vi se ett klipp där Björn Gillberg tvättar skjortan i ”gräddersättningsmedlet” Prädd.
I boken har han bland annat besökt en mässa i Paris där ”hela pulvermaffian” var representerad. Där skyltar tillverkarna helt oblygt med alla upptänkliga tillsatser ”som hjälper dig att få en lönsammare livsmedelsproduktion”. Och så säljer man in det med ”olivolja i motljus och sensuella citroner”. Några exempel: Mycket av den äggröra som du får till din hotellfrukost kommer från en 5-liters plastdunk och är kryddad med ett antal tveksamma e-nummer. Det som kan hamna på din ostburgare kan vara helt fritt från ost och säljs i grossistledet som ”imitation cheese”. Många av de svarta oliverna i lunchsallader är billiga gröna oliver som färgats med järnglukonat (E579) efter att ha behandlats med lut. (Mer på aktavara.org) Bröd förtjänar nog ett eget kapitel men man kan ju nämna att allt det där nybakade brödet i din matbutik kommer från frysta degämnen. I till exempel Storbritannien och Tyskland så får man inte ens kalla s.k. bake-off bröd för butiksbakat.
Ett spännande inslag var ett hjälpmedel för kunderna hos restauranggrossisten Martin & Servera som hjälper kunderna att förbättra lönsamheten på sina menyer. De lägger in sin maträtt och får ett pris per portion. Sedan kan man ”välja ner” kvaliteten på råvarorna genom att byta t.ex. ursprung på köttet, eller byta ingredienserna för en riktig sås till en färdig i plasthink. Och rätten kan fortfarande heta ryggbiff med bearnaisesås, men kosta en tredjedel jämfört med om man valt bättre råvaror.
Ekocentrum hade också bjudit in några goda exempel från restaurangbranschen för att visa att man kan få lönsamhet och framgång ”utan pulver”. Representanter från Gunnebo Slott & Trädgårdar, den nya caféaktören Way Cup och Thörnströms Kök fick frågor från publiken och Mats-Eric Nilsson och man inser att det går att bryta med pulvermaffian.
Mats-Eric betonade att han inte vill komma med pekpinnar utan att hans ser som sin uppgift som journalist att tillhandahålla information så att var och en kan göra sina egna val. Det är precis så jag ser det också. Vi är inte fundamentalister hemma, men vissa saker väljer vi definitivt bort. Och kött skall vara från Sverige!
/Janne