Vad vill vi med den här webbplatsen?
Namnet till trots så hoppas vi att ni genom att läsa recept och tips kommer att känna ljuva dofter snarare än ett os. Vi tycker att mat och dryck är både roligt och viktigt. På dessa sidor och i vår matblogg så tänker vi dela med oss av tips och erfarenheter.
Titta runt bland recept och länkar, kanske hittar du något nytt och intressant.
Matfilosofi
Vi vill äta gott men inte för dyrt. Maten får gärna ta tid att laga, och skall lagas från grunden. Halvfabrikat och konservburkar är sällsynta i vårt skafferi. För att känna att vi stöttar god matkultur och ekologisk mångfald så har vi blivit medlemmar i Slowfoodrörelsen.
Vi köper ekologiskt så ofta det går, men det får inte bli alltför stor prisskillnad. Det finns alternativ som kan vara miljövänliga utan att vara certifierade, t.ex. produkter från småskaliga och lokala producenter. Wapnö Mejeri är ett exempel, deras produkter köper vi gärna när vi handlar och de finns i mejeridisken. På tal om mjölk, så köper vi aldrig importerad mjölk. Alla måste hjälpas åt att bevara våra svenska mjölkbönder! Våga vägra köpa tysk eller tjeckisk mjölk. Lågprismärken som COOP X-tra och Euroshopper tycker vi är för osäkra att köpa.
Kött som kommer från betande djur är att föredra. Konstfoder är mycket energikrävande, och köttet blir definitivt godare när djuren går ute. Danska grisar vill vi inte ha, men gärna en älg eller ett rådjur.
Kyckling måste vara svensk. Det innebär inte att alla kycklingar har det bra, men man har i alla fall bättre koll. Det förkommer mycket mygel med billigt kycklingkött som får ändrat ursprung m.m.
Viner har vi alltid några ekologiska alternativ hemma, även om det inte går att hålla sig bara till sådana.
Frukt och grönt är svårt. Egentligen skall man ju bara äta närodlat, men då blir det lite smalt. Maten har dock en klar säsongsinriktning hos oss.
Fisk och annat från havet är en viktiga råvaror för oss. Det är gott, nyttigt och lättlagat. Men ibland är det svårt att veta vad som är politiskt korrekt att äta. På hemsidan för Svensk Fisk så finns ju en del aspekter. Hur är det de jätteräkor som sälj som ekologiska, kan man vara säker på att inga mangroveträd har fått stryka på foten? Och odlad lax, billig och god, men hur påverkar den miljön och den ekologiska mångfalden?
Det finns ju några sätt att skaffa närproducerad mat. När det är säsong så kan man handla på Bondens Egen Marknad. Man kan söka efter lokala gårdsbutiker på Svensk Lantmat. Och så handlar vi genom Ekobeställarna.
Mer om oss finns att läsa på sylvan.nu