Ekologisk upplevelse

Igår var vi på Slow Food middag på Gunnebo Slott & Trädgårdar och fick en härlig upplevelse för både gom och själ!
Först visades vi runt avträdgårdsmästare Joakim Seiler som presenterade Gunnebos bidrag till Göteborgs Lustgårdar 2008, samt den aktuella ljus- och ljudsättningen av trädgården. Naturligtvis blev det en dos historia om Gunnebo och beskrivning av filosofin kring nutida verksamheter.

Sedan blev 1700-tals inspirerad middag bestående av följande kalla förrätter:

  • Vinbräserat kalkonbröst från Adelåsens gård med sardell och ruccolamajonnäs av kallpressad rapsolja från Vedum. Syltat citronskal, kaprisbär och primörsallad.
  • Helstekt gös fylld med kalvfärs, kalvbräss, muskot och örter serverad med champinjoner, kräftstjärtar, kalvsky och dragon.
  • Friska, söta och bittra blad från trädgården med sparrisärtor.
  • Havrerot och svartrot efter dr. C. E. Hagdahls recept med senap, persilja, honung och ättika.

Till varmrätt valde Helen och jag:
Helstekt kalvrygg från Ormebacka gård med panchettachips, smörbönor, smålökar, pärltomater och marsalasås.

När alla var mätta och glada så berättade köksmästare Fredrik Adén om tankarna kring lokalproducerat och självhushållning inom Gunnebo Kaffehus och Krog. Han berättade också mycket om matens historia på Gunnebo och hur han hittar inspiration och recept i gammal litteratur för att skapa sina rätter. Ofta kan man spåra vilka råvaror som ingått i ett recept, men inga mängder. Då gäller det att prova sig fram så att det blir en smakupplevelse och inte en ”freak show” som han uttryckte sig. Den fyllda gösen var nog det som jag tänkte på i detta sammanhang, där fyllningen var klart djärv men fungerade även med moderna smaksinnen.

Kort sagt: En härlig kväll i en underbar miljö!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *