Att grilla "kokekött"

Jag läste nyligen en beskrivning av Jonas Borsén om hur man kan grilla köttbitar som man normalt oftast tänker sig i grytor och liknande. Detta kändes som att ta indirekt grillning ännu ett steg! I frysen hittade jag en finfin bit högrev (ca 2 kg) av kalv från Bonnakött som skulle få bli vårt testobjekt.
När den var tinad så var det dags att tända grillen, i god tid före middagstid! Jag använder ett så kallat tändrör för briketterna och fyllde lite mindre mäng än vanligt, det skall ju gå långsamt. Samtidigt så lade jag ett par nävar hickoryspån i blöt. I med briketter och spån efter kanterna och köttet i mitten i vår 57 centimeters Weber. Nästan stängda spjäll och så preparera nästa rör med briketter, man behöver fylla på efter cirka 45 minuter. Det gick lite snabbare än jag trodde, förmodligen på grund av att jag inte bundit upp köttet utan det låg ganska platt.
Efter ungefär två timmar så var temperaturen på 62 grader och domen skulle falla. Var det en torr och tråkig köttbit, eller kunde man grilla ”kokekött? Köttet fick vila i alufolie medan vi gjorde klart potatispurén med vitlök och persilja. Nu var det dags, upp med köttet på skärbrädan och fram med kniven. Alla kastade sig fram och provsmakade första skiva, och det bådade gott!
Riktigt långsam grillning, eller barbeque, ger helt nya möjligheter det står helt klart. Vi har en bit högrev av nöt i frysen också, till nästa gång vi skall grilla hela eftermiddagen. 🙂
Ett nytt trevlig vin till grillat passade vi på att prova också: Det ekologiska Cameleon Malbec 2006 (nr 6581) var klart prisvärt, och mycket lyckat till en grillad köttbit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *